Architectuur & duurzaamheid

Ons toonaangevende gebouw is ontworpen door Pi de Bruijn, bekend van het Concertgebouw Amsterdam, Essent in ’s-Hertogenbosch en het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. In het ontwerp zijn verwijzingen naar de land- en tuinbouwsector verwerkt, zoals de gevelstroken geïnspireerd op het wuivend graan en een dakconstructie geïnspireerd op de graanzolder. Via De Deel op de begane grond wordt letterlijk een verbinding gemaakt met de naastgelegen HAS Den Bosch.

De daktuin is ontworpen door studenten van de HAS Den Bosch en aangelegd met planten van ZLTO-leden. De tuin is een verzameling van modeltuinen en biedt plaats aan twee bijzondere kunstwerken.

Het gebouw is ontworpen met veel aandacht voor ecologie en energiebesparing. Onder andere door zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak, energiezuinige koeling en verwarming en het opvangen van water voor beregening van de daktuin. Door het gebruik van natuurlijke materialen als hout en leem voor de wanden en zonwerende beglazing houdt het gebouw warmte goed vast en ontstaat een aangenaam binnenklimaat.

Het nieuwe werken

Agri&Food Plaza is ontworpen voor, en dus volledig toegerust op het Nieuwe Werken. Dit betekent dat bewoners een werkplek kiezen die past bij het type werk dat zij op dat moment gaan doen, zoals samenwerken, geconcentreerd werken, vergaderen, informatie delen, ontmoeten, etc. Voor al deze manieren van werken zijn geschikte plekken in het pand aanwezig.

De Agri&Food Plaza-formule is gestart in 2013. In dat jaar heeft de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) een belangrijke keuze gemaakt om zich verder te verbreden tot een innovatieve netwerkorganisatie in het hart van de Agri&Food sector. In het verlengde daarvan is de keuze gemaakt om de deuren van haar hoofdvestiging uitnodigend open te zetten voor andere partijen die zich inzetten voor de ontwikkeling van de Agri&Food sector en het buitengebied. Ook andere bedrijven die een link zien met de sector zijn uiteraard welkom. De formule is gebaseerd op flexibel werken in een open netwerkomgeving.